Ελληνικά  |  English  |  DeutchRussian  |  Serbian  |  Romanian
Αρχική

Παραλίες

Σπορ & Δραστηριότητες

Ορεινή Πιερία: 'Ολυμπος

Ορεινή Πιερία: Πιέρια Όρη

Παραδοσιακοί Οικισμοί

Παράκτιοι Υγρότοποι

Τοπική Κουζίνα

Αρχαιολογικοί Χώροι

Πολιτιστικές Δραστηριότητες

Μνημεία

Κατερίνη

Διασκέδαση & Αγορές

Υποδομές

Εκδρομές

Χρήσιμες Πληροφορίες

Χάρτης

Ξενοδοχεία στην Πιερία

Πρόγνωση Καιρού
»»
Διαφημίσεις
Αρχαιολογικοί Χώροι
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Η Πιερία έχει να επιδείξει καταπληκτική πυκνότητα σημαντικών αρχαιολογικών χώρων. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ανασκαφεί τα τελευταία χρόνια, ενώ σε εκείνους που είναι γνωστοί από παλαιότερα, η ανεύρεση αρχαιοτήτων συνεχίζεται.
Το περίφημο Δίον, ο προϊστορικός οικισμός του Μακρύγιαλου, η αρχαία και βυζαντινή Πύδνα, οι γειτονικές Λουλουδιές, τα αρχαία Λείβηθρα είναι οι γνωστότεροι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί τόποι.
Νοτιοδυτικά από το σημερινό Μακρύγιαλο βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδας, που χρονολογείται στα 5.000 π. Χ.

Στα αρχαία Λείβηθρα, ανάμεσα στην Παλαιά Λεπτοκαρυά και τη Σκοτίνα, ο Ορφέας ίδρυσε τελεστήριο μυστηρίων και δίδαξε τη λατρεία του Διονύσου.

Αρχαιολογικός τόπος με διεθνή ακτινοβολία είναι το Δίον, η "πόλις του Διός", η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, στις βορειοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Στο αρχαιολογικό πάρκο μπορεί κανείς να περπατήσει ανάμεσα στα ευρήματα και να επισκεφτεί το διπλανό μουσείο. Πολυετείς ανασκαφές έχουν αναδείξει πλήθος σημαντικών ευρημάτων.

Την πόλη περιέβαλε τετράγωνος οχυρωματικός περίβολος και τη διέσχιζε πυκνό δίκτυο δρόμων. Ανασκάφτηκαν οικοδομικά τετράγωνα με κατοικίες, εργαστήρια, καταστήματα και δημόσια κτίρια.
Το ελληνικό θέατρο, κτίσμα του 4ου αιώνα, όπου ανέβηκαν τραγωδίες του Ευριπίδη, χρησιμοποιείται σήμερα για τον ίδιο λόγο. Ό,τι απέμεινε από το ιερό της Ίσιδας, που αντικατέστησε τη λατρεία της 'Αρτεμης, διασώθηκε σχεδόν απείραχτο.

Το ιερό του Δία, το παρακείμενο θέατρο των ρωμαϊκών χρόνων, που χτίσθηκε όταν έπαψε να χρησιμοποιείται το ελληνικό, η λεγόμενη έπαυλη του Διονύσου, με θαυμαστά ψηφιδωτά, τα ρωμαϊκά δημόσια λουτρά, που καταλάμβαναν τέσσερα στρέμματα, το ιερό της Δήμητρας, λίγο έξω από τα τείχη της πόλης, το μνημείο των Ασπίδων και πολλά άλλα ευρήματα περιμένουν τον επισκέπτη σε ένα προσκύνημα στην αρχαιότητα.

Νότια του Μακρύγιαλου, η Πύδνα κατοικείται επί αιώνες. Δημιουργήθηκε στο τέλος της ύστερης εποχής του χαλκού και επεκτάθηκε κατά την πρώιμη εποχή του σιδήρου και την αρχαϊκή εποχή. Συνέχισε την πορεία της και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, φθίνοντας σταδιακά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Η βυζαντινή Πύδνα, που μετά τον 6ο αιώνα ονομάσθηκε Κίτρος, ήταν η σημαντικότερη μεσαιωνική πόλη της Πιερίας. Έχουν ανασκαφεί ερείπια του κάστρου, με την ενδιαφέρουσα φρουριακή αρχιτεκτονική του και ο μεσοβυζαντινός επισκοπικός ναός.

Ανάμεσα στις Αλυκές Κίτρους και τον Κορινό στη θέση ''Λουλουδιές'' ανακαλύφθηκε πρόσφατα οχυρωμένος πρωτοβυζαντινός οικισμός που περιλαμβάνει μία παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα, επισκοπικό μέγαρο, τάφους και εργαστήρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι του μυκηναϊκού νεκροταφείου στη θέση «Σπάθες» Αγίου Δημητρίου και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Βροντισμένης στην Κάτω Μηλιά.
© 2010  Minimal  Διαφημιστική.  Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.

Σχετικά  |  Διαφήμιση